2020-08-13 13:18:41• hírek • Bede Emőke / Agerpres

Szatmár megyében az országos átlagnál többe került egy karanténba helyezett személy ellátása

A Számvevőszék továbbította a parlamentnek azon jelentését, melyből kiderül, a közigazgatási egységek hogyan gazdálkodtak a rendelkezésükre bocsátott állami forrásokkal.

Az ellenőrzésre kerülő 949 közigazgatási entitást jól meghatározott szempontok figyelembe vételével választották ki: először is nagyító alá vonták mindazokat a hatóságokat, melyek a központi vagy helyi költségvetésből jelentős összegeket kaptak a sürgősségi helyzet kezelésére, majd következtek azok, amelyekre ebben az időszakban az eddigiek mellett új típusú felelősségek és feladatok is hárultak. Végül, de nem utolsósorban azoknál is tüzetes ellenőrzést tartottak, ahol a szükségállapot által indokolt beszerzéseket hajtottak végre.


Ötmilliárd lej válságkezelésre

A Számvevőszék jelentéséből kiderült, hogy június 30-ig a kormány ötmilliárd lejt fordított az állami büdzséből, az önkormányzatok költségvetéséből, valamint a munkanélkülisegély-alapból a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos intézkedésekre.


Az ötmilliárd lejes összeg 73 százalékát (3,69 milliárd lejt) a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak fizetett állami támogatás emésztette fel, 13 százaléka (662 millió lej) szintén olyan állami támogatásokra fordították, amelyeket azok kaptak, akik tevékenységük felfüggesztésére vagy jelentős mértékű csökkentésére kényszerültek a járvány miatt, 5,3 százalék (266 millió lej) az egészségügyi készlettel kapcsolatos költségekre fordították, a többi pénzt pedig a kockázati pótlékok kifizetésére és egyéb, a szükségállapottal összefüggésben felmerült kiadásokra. A jelentés értelmében ugyanakkor a Számvevőszék által átvizsgált intézményekhez 214,7 millió lej (44,4 millió euró) folyt be adományként és támogatásként. A dokumentum rámutat arra is, hogy az ellenőrzött időszakban a pénzügyi és számviteli rendellenességek becsült értéke 659 millió lejre, az okozott kár összege pedig 38,3 millió lejre tehető.


Magas karanténköltségek

A Számvevőszék jelentéséből nem csak az derül ki, mennyit költött az állam a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak fizetett támogatásra vagy épp az egészségügyi készletekre, hanem az is, hogy hol mennyit kóstált egy karanténközpontba helyezett személy teljes ellátása. A dokumentum szerint átlagosan 3028 lejbe került egyetlen, intézményes karanténba helyezett személy ellátása, ám e tekintetben akár több száz lejes különbség is lehet az egyes megyék között.


„Elemezve az intézményes karantén alá vont személyekre fordított összegek helyzetét, kiderül, hogy Bukarestben az átlagnál jóval többet, személyenként 5462 lejt költöttek e célra” - hívja fel a figyelmet a Számvevőszék. A fővárostól alig elmaradva érkezik Brassó megye, ahol 5389 lejbe került egyetlen személy ellátása, Giurgiuban pedig személyenként 4491 lejt fordítottak ugyanezen célra.


Szatmár megye a személyenkénti 3653 lejes karanténköltséggel a Számvevőszék listájának 10-ik helyére került. Szilágy megye az összesítésben csak alig néhány lejjel maradt el Szatmár mellett, dél-keleti szomszédainknál ugyanis szintén az országos átlagnál többe, 3615 lejbe került egy karanténozott személy ellátása. Máramaros megyében valamivel kevesebbe, 2900 lejbe került egy intézményes karanténba helyezett személy ellátása, Biharban ugyanez 2931 lejt emésztett fel.


A teljes jelentés ide kattintva érhető el.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: